نمونه برگه آزمایش عسل و پارامترهای مهم آن
فروش عسل با قیمت مناسب و تخفیف ویژه!
با دیدن این آگهی در یک فروشگاه شما هم ممکن است وسوسه شوید چند ظرف عسل ارزان برای صبحانه بخرید. اما از کجا می توانید بفهمید این عسل اصل است؟ چطور می توان عسل تقلبی را تشخیص داد؟
اگر هر بار عسل می بینید همین فکر به ذهنتان می رسید، خوب است بدانید شما تنها نیستید. در این مقاله راه هایی برای تشخیص عسل اصل پیشنهاد می شود.
عسل اصل و عسل تقلبی
اگرچه روش هایی برای تولید عسل در کارخانه وجود دارد، تفاوت میان عسل اصل و تقلبی روش تولید نیست؛ تقریبا همه عسل های موجود در بازار با یک روش و نه در کارخانه که در کندو توسط زنبور عسل تولید می شود. چیزی که ما به عنوان عسل اصل می شناسیم، عسلی است که به طور مستقیم از تغذیه زنبور توسط گیاهان، در شرایط کاملا ارگانیک، با هوای طبیعی، آب طبیعی و حتی نور خورشید طبیعی توسط زنبور عسل تولید شود.
افزودن مواد منسجم کننده، تغذیه زنبورها با آب قند و مواد افزودنی دیگر، افزودن اسانس به عسل، همگی راه هایی برای تولید عسل تقلبی است. افزودن هرنوع افزودنی مانند شربت های حاوی شیرین کننده یا رنگ مصنوعی، اسانس گیاهی یا حتی تغذیه زنبورها با آب کلردار شهری یا آب معدنی، یا زندگی در هوای شهر که حاوی آلودگی یا ذرات معلق و دود است می تواند بر کیفیت عسل تاثیر بگذارد.
در حقیقت تنها عسلی را می توان کاملا اصل نامید که در مزرعه پرورش زنبورعسل در آب و هوای کاملا طبیعی و تغذیه طبیعی زنبورها تولید شود. اگر زنبورعسل، از گل هایی که به طور ارگانیک پرورش یافته اند عسل تولید کند، این عسل ارگانیک است.
اگرچه به سختی می توان تفاوت عسل طبیعی و تقلبی را پس از بسته بندی تشخیص داد.
چرا عسل اصل مهم است؟
عسل غیرخالص یا با کیفیت پایین که با قیمت ارزان فروخته می شود مزایای عسل واقعی را ندارد و خواص درمانی هم ندارد. عسل اصل خواص درمانی و سلامتی دارد، که در عسل خالص بیشتر است، و در طی فرایند تولید به هیچ وجه دستکاری نمی شود. سابقه استفاده از عسل در درمان های پزشکی به بیش از 5000 سال پیش برمی گردد. عسل اصل خاصیت درمان زخم، بهبود مشکلات گوارشی و خواص آنتی باکتریال دارد، خصوصیاتی که در عسل تقلبی یافت نمی شود.
شناسایی عسل اصل
با جستجوی کوتاهی در اینترنت، می توان به نتایج بسیاری درمورد روش های تشخیص عسل اصل دست یافت. اشخاص زیادی ادعا می کنند روش هایی برای تشخیص عسل اصل می شناسند؛ عسلی که آتش بگیرد، عسلی که فوری در آب حل نشود، جذب کاغذ و پارچه نشود، روی نان یا انگشت دست حالت خود را از دست ندهد. بررسی رنگ، عطر، غلظت، چسبندگی، حلالیت، یا شعله ور شدن همه راه هایی برای تشخیص اصل بودن عسل است؛ حقیقت اینجاست که، هیچ یک از این روش ها از نظر علمی و آزمایشگاهی پذیرفته شده نیست.
خواص ظاهری عسل تحت تاثیر عوامل بی شماری قرار دارد؛ آب و هوای منطقه ای که عسل تولید می شود و کیفیت گل هایی که زنبور از انها تغذیه می کند، که همگی تحت تاثیر عواملی همچون بارش سالانه، دمای هوا، نوع گیاهان بومی منطقه و مواردی از این قبیل، و بنابراین ناپایدار هستند. حتی دو نمونه عسل که در دو سال مختلف از یک منطقه مشخص با شرایط یکسان به دست می آید ممکن است با هم یکسان نباشند، مثلا رنگ یا عطر متفاوت داشته باشند. گونه های عسل بر اساس منطقه تولید، زمان تولید و زمانی که از برداشت گذشته است آنقدر تنوع دارند که هیچ روش قطعی برای تشخیص عسل اصل از نمونه تقلبی وجود ندارد.
مطمئن ترین روش تشخیص عسل طبیعی، استناد به روش های آزمون است. در ادامه دامنه استاندارد مقادیر آزمایشگاهی عسل طبیعی آورده شده است:
- موارد غیرقابل قبول:
- عسل طبیعی نباید حاوی هر نوع قطعات گیاهی یا جانوری، یا هر ماده دیگری به جز قطعات موم یا مقادیر ناچیز گرده باشد.
- افزودن هر نوع ماده خوراکی از قبیل اسانس، شکر، گلوکز و فراکتوز یا اسید خوراکی به عسل، آن را از گروه عسل طبیعی خارج می کند.
- شرایط ظاهری:
- غلظت عسل می تواند از غلیظ تا روان، چسبناک یا سیال، کاملا شفاف تا قسمتی متغیر متفاوت باشد.
- رنگ عسل بسته به گیاه غالب می تواند از زرد روشن مایل به سفید تا قرمز تیره را در بر بگیرد.
- عطر و بوی عسل متناسب با گیاهی که زنبور از آن تغذیه کرده متغیر است.
- طعم عسل مخصوص به خود است؛ عسل نباید هیچ نوع طعم ترشیدگی، تخمیر، سوختگی یا هر نوع طعم غیرعادی داشته باشد
- روی سطح عسل نباید کف یا حباب جمع شود.
- ویژگی های شیمیایی
ویژگی ها | مقدار قابل قبول | واحد اندازه گیری |
قند های احیاکننده قبل از هیدرولیز | حداقل 65 | گرم درصد |
ساکاروز | حداکثر 5 | گرم درصد |
رطوبت | حداکثر 20 | درصد |
PH | حداقل 3.5 | |
اسیدیته آزاد | حداکثر 40 | میلی اکی والان در کیلوگرم |
فعالیت دیاستازی | حداقل 8 | واحد دیاستاز |
نسبت فروکتوز به گلوکز | حداقل 0.9 | |
خاکستر | حداکثر 0.6 | گرم درصد |
هدایت الکتریکی | حداکثر0.8 | میلی زمینس بر سانتیمتر |
مواد جامد غیرمحلول | حداکثر 0.1 | پرس نشده |
مواد جامد غیرمحلول | حداکثر0.5 | پرس شده |
پرولین | حداقل 180 | میلیگرم در کیلوگرم |
بر اساس رده بندی اتحادیه زنبورداران، عسل طبیعی بر اساس آزمایش های تخصصی انجام شده در سه سطح خوب، عالی و تشویقی رده بندی می شود. عسل اکسوما بر اساس اعلام آزمایشگاه در رده تشویقی، یعنی با بالاترین کیفیت، قرار گرفته است. آزمایش های به روز محصولات ما را می توانید از اینجا مشاهده کنید. با توجه به موارد ذکر شده، می توانید ببینید که عسل تولیدی ما از نظر نتایج آزمون کاملا استاندارد بوده و طبیعی است.